Verdacht van mishandeling en nu?

Van Thomas

Mishandeling is strafbaar gesteld in artikel 350 van het wetboek van strafrecht en de straffen kunnen fors zijn. Maximaal drie jaar bij mishandeling en maximaal vier jaar bij zware mishandeling. De politie gaat tot vervolging over als er aangifte wordt gedaan door de persoon die vindt dat hij of zij mishandeld is. Bij zware mishandeling kan de politie ook zonder aangifte tot vervolging overgaan.

Maar wie was de schuldige?

Verdachte worden van mishandeling kan soms tot vervelende en rare situaties leiden. Je kunt bijvoorbeeld een gezellig avondje aan het stappen zijn en later op de avond ineens verzeild raken in woorden en ruzie waarbij links en rechts klappen vallen. Het lijkt uiteindelijk met een sisser af te lopen maar enige tijd later kom je er achter dat degene die jij in het heetst van de strijd een klap gegeven hebt, aangifte gedaan heeft bij de politie en foto’s heeft laten maken van blauwe plekken, schrammen en een bloedneus. Hij was juist degene waardoor de situatie uit de hand liep.

Ondersteuning door een advocaat

Je wordt als verdachte voor verhoor uitgenodigd op het politie bureau en uit de tekst van de ontvangen brief maak je op dat er echt serieus werk van gemaakt wordt. Dit is toch echt wel het moment om een ervaren advocaat strafrecht te bellen en om advies, begeleiding en ondersteuning te vragen. Wat is wel verstandig en wat is niet verstandig om te vertellen tijdens een verhoor en hoe bereid je zo’n verhoor het beste voor? Is het verstandig om ook aangifte te doen? Wie kan ik het beste wel en niet benaderen om als getuige op te treden? Voor de meeste mensen is het als verdachte verzeild raken  in een mishandelingszaak onbekend terrein. Een advocaat helpt je door de procedure heen, komt voor jouw belangen op en voorkomt dat je schuldig wordt bevonden als je niet schuldig bent.

 Categorie: Recht