Werken in de petrochemie is niet zonder risico

Van Thomas

Een brand met grote gevolgen

Een paar jaar geleden werd Nederland opgeschrikt door een aantal branden en ongevallen in de petrochemische industrie. Het betrof situaties waarin de nalatigheid van personeel en uitzendkrachten leidde tot een levensgevaarlijke brand. Het was een situatie waardoor de gezondheid van omwonenden en personeelsleden in de industrie in groot gevaar werd gebracht. Deze situatie heeft mensen er maar eens en te meer van doordrongen dat het van het grootste belang is dat er in de petrochemische industrie mensen aanwezig zijn op de werkvloer die in staat zijn om levensreddend en brand blussend te handelen. Dit soort situaties mag uiteraard nooit meer voorkomen.

Hier past geen standaard oplossing

Ieder bedrijf moet verplicht een aantal BHV medewerkers in dienst hebben die in staat zijn om in geval van een crisis zoals bovenstaande een brand te kunnen blussen. Er wordt gewerkt met uiterst gevaarlijke stoffen dus een uitbraak van een brand en het vrijkomen van schadelijke gassen in de lucht moet tot een minimum worden beperkt. Het mag duidelijk zijn dat een standaard BHV training in deze situatie niet volstaat; hier is een specialistische cursus nodig. Dat is de reden waarom zoveel mensen voor een cursus bhv Zoetermeer aandoen.

Een cursus op een realistische situatie

Het mag voor zich spreken dat je niet in een petrochemische fabriek een brand kan gaan aansteken om te oefenen met het blussen. Om die reden is er op de locatie in Zoetermeer een oefenlocatie staat waar de petrochemische industrie wordt gesimuleerd. Hier kan worden geoefend met het blussen van branden bij gevaarlijke stoffen en het ontruimen van een fabriek zonder dat er gelijk een gevaar voor de gezondheid van jou en je collega’s ontstaat. Een certificaat behaald in deze omgeving is voor een bedrijf een waardevolle investering.

 Categorie: BHV